איך עראייס הפך למאכל פופולרי ואיך להכין אותו נכון?

איך עראייס הפך למאכל פופולרי ואיך להכין אותו נכון?

arais

בא לך שניצל?

איך עראייס הפך למאכל פופולרי ואיך להכין אותו נכון?

סושי מביא איתו טעמים ייחודיים ואסתטיות יפנית. שניצל מחבר כל ישראלי כמעט לבית. את הפופולריות של הפיצה אין צורך להסביר, המילה פיצה לבדה מספיקה כדי ליצור חשק לבצק עם רוטב העגבניות, הגבינה והתוספות. כוכב נוסף הוא כמובן הפלאפל, וגם לשווארמה, להמבורגר ולחומוס יש מעריצים. אבל בשנים האחרונות צצה עוד אופציה שמושכת אליה לא מעט ישראלים: עראייס. כאן בעמוד תוכלו לקרוא איפה היא נולדה, איך הפכה לטרנד וגם כיצד להכין מנה טעימה במיוחד.

המקורות של האל אראיס

פיתה משוחה בשמן, ממולאת בבשר טחון (או בפטריות, סייטן ויש עוד גרסאות לצמחונים וטבעונים), צלויה על גריל ומחולקת לרבעים היא מאכל מזרח תיכוני קלאסי. את המנה הזאת – שנקראת גם עראייס וגם אל אראיס וגם ערוסה – אוכלים בישראל, וגם ברשות הפלסטינית וגם בירדן ובלבנון ובסוריה. יש גם גרסאות מעט שונות בעירק ובמרוקו, אבל בבסיס זהו אוכל שאמי, כך שלפחות מבחינה קולינרית ישראל היא חלק בלתי נפרד מהמזרח התיכון.

מקור השם, אגב, הוא במילה הערבית ערוס שפירושה כלה. הסיבה לכך היא שבעבר היו שבטים שנהגו להגיש את המנה לזוגות שזה עתה התחתנו.

סוד הקסם של המנה

אנשים אוהבים לאכול בשר, אנשים אוהבים פיתות, אנשים אוהבים את הטעמים שמתקבלים אחרי צלייה, כך שמנה שדוחסת בשר לתוך פיתה וכוללת הנחה על גריל היא מנה שאי אפשר שלא לאהוב. אבל לאל אראיס יש עוד "סוד": השימון מבחוץ. בזכות הפעולה הזו החלק החיצוני של המנה ספוג בטעמים ואילו הקציצה עצמה נשארת גם היא רוויה במיצים ולא מתייבשת.

זוהי כאמור מנה פופולרית מאוד בכל רחבי המזרח התיכון. הטרנד הנוכחי בישראל התחיל לפני כ-10 שנים בצפון, אזור עם מסעדות שאמיות רבות, ומשם התפשט במהירות לכל חלקי הארץ.

זול, פשוט ונגיש

אחת הסיבות העיקריות לטרנד היא פשטות ההכנה של המנה. כשלמסעדה או דוכן רחוב קל לייצר עראייס, הדבר בא לידי ביטוי גם במחיר וגם במהירות ההגשה, והציבור באופן טבעי נוהר אל המקומות שמציעים את הפיתה הצלויה עם הבשר והשומן. המעטפת של הבשר בזמן הצלייה שומרת על העסיסיות שלו, וגם הניגוד בין הקושי לרוך שמובנה בתוך המנה משמח את החך ותורם לפופולריות.

איך להכין עראייס מנצח?

המצרך הראשון הוא 250 גרם בשר טחון, וכאמור אפשר גם להכין עראייס טבעוני עם חומרי גלם מהצומח שמייצרים מרקם דומה לבשר הטחון. בנוסף אתם צריכים שמן זית, חצי בצל שקצצתם דק-דק, קצת פטרוזיליה קצצה גם היא דק-דק ו-3 פיתות. מערבבים את הבשר עם הבצל והפטרוזיליה, מוסיפים מלח, פלפל שחור ובהרט (חצי כפית מכל תבלין). חוצים כל פיתה לשניים, ממלאים את החצאים בתערובת ומוודאים שהשכבה אחידה. בשלב הזה מורחים את חצאי הפיתות עם השמן הזית, כמובן משני הצדדים, ומניחים על גריל או בתוך טוסטר. כשהחלק התחתון צרוב הופכים את חצאי הפיתות, מחכים לצריבה של החלק השני – וטורפים.

לחזור למשהו ספציפי?
שניצל
שניצל

בא לך שניצל?

רשימת המקומות המומלצים בישראל

מחפשים את השניצל המושלם? אנחנו נעזור לכם למצא אותו!

דילוג לתוכן